Esglésies
Sant Pere de l'Erm · Santa Maria de la Roqueta · Església parroquial de Sant Martí · Santuari de Sentfores
A Tous es conserven dos exemplars d’ermites romàniques, la de sant Pere de l’Erm i la de santa Maria de la Roqueta. També es té constància d’una altra, la de santa Maria de Vilaseca, de la qual gairebé no se’n conserven restes.
SANT PERE DE L'ERM El temple, datat del segle XI i modificat durant els segles XIV o XV, es troba en molt mal estat de conservació. Les restes consisteixen en un transepte i tres absis semicirculars. Va ser construida per Guillem d'Oló o de Mediona i la manca de poblament d'aquest sector va fer que no fos acabada l'obra. Segurament estaria relacionada amb el lloc anomenat vila d'Avenes, del qual no en resta constància física.
SANTA MARIA DE LA ROQUETA A finals del segle XII, els Cervelló la van contruïr fora del castell com a parròquia dels seus vassalls. El seu estat de conservació és mitjanament bo, es composa d'una nau molt reduïda rematada amb un absis semicircular a l'interior i poligonl de nou cares a l'exterior. S'hi venerava la imatge de la Mare de Déu del Remei. L'esglèsia és protegida com a be cultural d'interès local.
ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ L'actual edifici és de finals del segle XIX d'estil Neoclàssic. Es conserven alguns vestigis; un finestral, part dels murs exteriors i l'escala del campanar. El temple es de pedra revestida, la façana es molt senzilla i tota ella bastant geomètrica. Es té constància documental de la seva existència des del segle XI En l'actualitat continua tenint culte com a parròquia del poble de Sant Martí de Tous.
A l’interior destaca el sepulcre de Bernat de Tous, mort l’any 1355. També es conserva el Retaule del Roser, d’època renaixentista, un dels pocs exemple a Catalunya. Són obra del frare St. Jeroni de la Murtra Damià Vicens i daten de l'any 1591.
SANTUARI DE SENTFORES Data del segle XVII, contruïda damunt d'una capelleta de la qual es tenen notícies certes el 1329. L'última restauració acabada, va ser el 1993, es creu que antigament havia una capella romànica de l'any 1294 i va ser substituïda per l'actual ermita. La llegenda diu que la contrucció de l'ermita va ser deguda a la tossudesa de la Mare de Deu de Sentfores, trobada per un pastor.
*El dilluns de Pascua florida s'hi fa un aplec i és típic d'anar-hi amb la familia.