Ball de Faixes

És l’acte més esperat de la Festa Major de Sant Martí de Tous.

Un dels pocs balls que queden al país i el més singular de la comarca de l’Anoia, és ballava des de temps immemorials, després recuperat el 1956 i ballat de manera interrompuda.

Es desconeix des de quan els touencs el ballen, però, sense dubte, és el ball propi de Tous.

Tanmateix, després de molts anys de no ballar-lo, l’any 1956 és va recuperar de mans de Joan Amades i Josep M. Castells. Des de llavors, s’ha ballat de manera ininterrompuda.

Les figures més importants són les darreres. El capità és situa enmig del grup i els seus companys evolucionen en rodona al seu entorn, entreteixint-li les faixes per damunt de l'espatlla de manera que li volten tot el coll i només se li veu el cap, que sobresurt per damunt del teixit de faixes.

En un moment donat els ballaires afluixen llurs faixes; llavors el capità es pot deseixir del dogal que li oprimia el coll, fa un salt ràpid i lleuger per tal de pujar per damunt del nivell de les faixes que els ballaires han abaixat tant com han pogut.

Així que ha saltat tornen a estrènyer el teixit a fi que resulti prou compacte per a poder sostenir dret, damunt de l'entrellaçat de faixes, el capità, onejant la bandera, i d'altres cap per avall, llança visques de joia mentre la colla el passeja triomfalment per la plaça.

Darrera actualització: 13.04.2022 | 16:40
Darrera actualització: 13.04.2022 | 16:40