Entorn i paisatge

Masies ·  Pedra Seca ·  La Fou ·  L'alzina de Cal Gol

ENTORN RURAL

MASIES El 2001 es van detectar vuitanta masies en el terme munnicipal de Sant Martí de Tous, de les quals, quaranta-vuit estaven en bon estat, dotze es trobaven mitjanament ben conservades i l'estat de preservació de les vint era ruïnós. Algunes de les masies actuals ja existien al segle X, d'altres a través dels seus noms, pregonen que han viscut experiències inoblidables. I les que més, onegen amb orgull el cognom dels seus ancestres.

LA PEDRA SECA A Sant Martí de Tous hi ha un bon patrimoni de contruccions realitzades mitjançant el sistema de la pedra en sec o pedra seca; barraques, marges, aljubs, pous, rases. També podem trobar canalitzacions per a l'aigua, un pou i restes de forns. En total son cinquanta-set elements a aquest sistema de contrucció.

*Itineraris de la Pedra Seca

______________________________________

PAISATGE

LA FOU Es un saltant d'aigua de la riera de Tous que es troba a la propietat d'Aubareda, la masia més antiga de la comarca. En el seu recorregut crea una sèrie de tolls i rierols que formen un paratge humit de vegetació prepirinenca, en mig d'una població de secà com és Tous.

Al voltant de la Fou corren un seguit de llegendes, fonamentades sobretot per la gran quantitat de coves que l'aigua ha anat formant en les roques. Algunes d'elles explica com un bandoler (El Pagna) utilitzava la Fou com a amagatall i com a escapada, entre d'altres.

L'ALZINA DE CAL GOL És un arbre de més de quatre-cents cinquanta anys que es troba a Sant Martí de Tous, dins l'espai d'interès natural (EIN) de la Serra de Miralles-Queralt. Un dels més grossos i amb el perímetre més gran (4,65m) de la comarca.

És una de les alzines més velles de la Catalunya interior i és considerat arbre monumental de Catalunya. Esta situada enmig de prats i horta de secà amb pineda de pi blanc i una ribera força seca. Curiositat; hi ha persones que semblen trobar en aquesta vella alzina, algunes virtuts de bruixeria en una de les cavorques del tronc. És per això que no és extrany trobar-hi restes d'ofrenes.

Darrera actualització: 29.11.2016 | 09:39