Caramelles de Sant Martí de Tous

Les Caramelles de Sant Martí de Tous són una tradició festiva molt arrelada a la vila, a més de centenària, ja que es celebren des de finals del s.XIX. La seva importància rau en el fet que els participants, molt nombrosos en proporció al nombre d'habitants de la població, són d'edats molt diverses, afavorint un grup intergeneracional que implica famílies senceres, des dels més menuts, passant pels pares i els avis.

Origen i història

La primera referència de la celebració de les Caramelles de Sant Martí de Tous la trobem en una fotografia que es va fer l'any 1899 i en el qual es pot veure un grup de 50 cantaires acompanyats per dues lloques, el director i un acordionista.
La següent referència no la tornem a trobar fins l'any 1911, en què les Caramelles es tornaren a cantar; però existeix un altre testimoni documental rellevant, el qual prové d'una crònica apareguda en la públicació local El Sol de Tous l'any 1916, en el que Camil Riba, creador de la revista deia:

" Caramelles - Aixís com l'aranya li basta un petit filet, tteixit per ella, per a esmunyir-se d'un cap a l'altre, aixís també a nostres petits ciutadáns en tingueren prou en oïr un petit rumor de que'ls fadrins volian celebrar amb cants la diada de Pasqua de Recurrecció per a fer-ne una joliua festa la de caramelles, que ja feia anys es tenia olvidada. De masia en masia durant el dissapte, i de casa en casa del poble el diumenge, amb le barretina vermella com a distintiu, mocadoret blanc, faixa virolada i camisa planxada amb ses sencills, alegrois i assajats cants d'alleluia, ens obsequiaren aquells dies. Ens plau força fer constar que quedaren sumament agraïts de la esplendidesa dels veïns que aixíssavia premiar els seus afanys d'uns quans dies. "

L'any 1917, les Caramelles de Sant Martí de Tous es van consolidar com un gran esdeveniment i es comptava amb dues colles que sortien a cantar, l'Ateneu Agrícola i Joventut Catalana, el fet que n'hi participessin dues comportava una certa rivalitat, ja que compraven a veure quina colla tenia més cantaires o qui portava la millor orquestra. Aquest fet va ocasionar que les colles es gastessin força diners per lluir més, amb la qual cosa, molts es van picar els dits i conseqüentment l'any 1921 no se'n varen poder celebrar. A partir del 1918 té lloc un fet rellevant de les Caramelles, la incorporació de dones en el grup de cantaires, una gran evolució per a la festa, però, malgrat això, en els anys que fa es celebren les Caramelles a Sant Martí de Tous, hi ha hagut alts i baixos, com per exemple l'any 1922 en què els cantaires adults no sortiren i ho varen fer un grup de nens, així com també l'any 1936, que degut a l'inici de la Guerra civil no es van poder celebrar, i no es reprengueren fins l'any 40.

Actualment

Les Caramelles de Tous, tenen lloc el diumenge de Pasqua. Els cantaires i demés participants comencen a cantar a les 9 del matí i segueixen un recorregut pels carrers i places del poble, un total de 25 cantades aproximadament. Actualment les Caramelles de Sant Martí de Tous compten amb un 130 participants, dels quals 80 són cantaires i la resta són lloques, ballesters i músics. Les edats dels cantaires van dels 6 als 75 anys.

El pilar de la celebració són els cantaires i el director musical.
Els ballesters acompanyen els cantaires pels carrers del poble i s'encarreguen de llançar toies i flors gracies a unes llargues ballestes que arriben als balcons i finestres.
Les lloques com els ballesters, són un grup de nois que acompanyen els cantaires i són els encarregats de recollir els donatius que reben durant el recorregut casa per casa.
Les pubilles i els heureus està format per infants de 6 o 7 anys, la funció dels quals és la de portar uns cistells carregats de flors i clavells.
I l'orquestra, que en els inicis de les caramelles qui acompanyava els cantaires era un acordionista. Actualments els acompanya l'Escola de Música de Tous

_
La Generalitat reconeix oficialment les Caramelles de Tous com una de les festes més destacades de Catalunya.
El departament de Cultura de la Generalitat ha inclòs les Caramelles de Sant Martí de Tous en el Càtaleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, del qual formem part prop d'una setantena de les celebracions, festes i elements singulars més destacats del patrimoni cultural i immaterial del nostre país.
La petició de catalogació ha estat realitzada a la Generalitat per iniciativa de la Comissió de Caramelles, secció dels Amics de Tous. La inclusió de les Caramelles en el Catàleg del Patrimoni Festiu representa un reconeixement oficial que contribuirà a la difusió i al coneixament exterior d'una de les festes més importants del nostre poble.

 

Darrera actualització: 04.05.2017 | 09:43
Darrera actualització: 04.05.2017 | 09:43