Història

El poble de Tous té més de mil anys d’història, però el seu entorn ja estava ocupat molt abans, tal com demostren els nombrosos jaciments arqueològics del municipi que es remunten al neolític i que tenen el seu màxim apogeu a les edats de bronze i de ferro i el període ibèric.

Guifré el Pilós conquerí Tous envers l’any 880 i d’ençà d’aquesta data comença la configuració del territori entorn de les possessions del castell de Tous. Es comença a repoblar l’indret i es construeixen alguns dels edificis que s’han conservat fins avui: el castell i l’ermita de la Roqueta, Sant Pere de l’Erm, el mas de l’Aubereda i la primitiva església de Sentfores, o d’altres que han desaparegut, com el castell de Fillol o el de Flix.

És un període on la nissaga dels senyors de Tous té la seva màxima esplendor, d’entre la qual hem de destacar Bernat de Tous. Al segle XVI, els dominis del castell de Tous passen al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, que els gestiona fins a l’any 1835, quan les desamortitzacions fan que les múltiples possessions que tenia el castell passin a diverses mans.

Quasi mil anys després, el castell de Tous deixà de ser el centre de la vida política i administrativa del municipi i començaren a entrar en joc les institucions públiques, que a poc a poc evolucionaren fins a convertir-se en les que coneixem actualment.

Darrera actualització: 05.08.2022 | 11:20
Darrera actualització: 05.08.2022 | 11:20