El poble

Sant Martí de Tous

Tous És un municipi ubicat al sud-oest de la comarca de l’Anoia, a pocs minuts de la seva capital: Igualada. Té una extensió de 38,84 km² i el formen els nuclis de població de Sant Martí de Tous i Fillol, així com diverses masies repartides pel terme. El punt central del municipi és el nucli de Tous, que és com popularment es coneix el poble. En aquest, hi trobarem vestigis del seu passat medieval, com l’imponent castell, el carrer de les Voltes o els seus carrers estrets, però també altres elements d’un gran interès patrimonial, com pot ser l’església parroquial. És també tradició i llegenda: aquí se celebra el Festival de Llegendes de Catalunya, un certamen que reuneix milers de persones i on les llegendes són les principals protagonistes.

_______________________

Carrer de "Les Voltes"

El carrer més emblemàtic del barri vell del poble és el carrer de les Voltes. Situat cèntricament, distribueix el pas des de la plaça Manuel Girona cap al castell, l’església i el renovat carrer de l’Església. El carrer consisteix en dos trams coberts a sobre dels quals s’han edificat sengles cases. Ambdues construccions utilitzen els arcs, l’embigat d’entremig i els edificis laterals com a fonaments. L’element més característic d’aquests passos coberts és que estan flanquejats a banda i banda per dos grans arcs de mig punt adovellats amb grans carreus treballats. D’ambdós arcs,
destaca el de les voltes de dalt, per les seves grans dimensions, de gairebé 3 m de llum.

La presó a la primera volta, a la plaça Manuel Girona, hi havia la presó del poble. Es tractava d’una petita peça de poc més d’1,5 m x 1,5 m amb un sol accés i una finestreta amb barrots. També es comenta que a l’altre costat de la paret es manté un clau en el qual lligaven els condemnats a “vergonya pública”, on eren encadenats a la vista de tots els veïns, com a càstig. Per les petites dimensions, possiblement aquesta petita cel·la era un espai d’espera abans de traslladar el presoner a poblacions més grans, com Santa Margarida o Igualada, o com a espai de càstig per delictes menors o interns del poble. Als anys noranta del segle XX desaparegué arran d’una reforma de l’edifici.

El casal
La sala del casal ha estat recentment remodelada i dotada de còmodes butaques i Estèreo Dolby. Està a càrrec del Centre Parroquial des de 1941. Ofereix un programa doble fonamentat en cinema de qualitat i d’estrena a la comarca.

Nucli agregat de Fillol és un petit nucli agregat (poble) situat a l'oest del municipi de Tous, sobre un turó a uns 710 m. d'alçada. Les masies disseminades i un petit nucli de cases, formen el poble al redós de l'antiga parròquia de St. Cristòfol i l'antic castell de Fillol datat de l'any 1162. *Anualment es celebra una trobada de tots els fillolencs el primer diumenge de setembre.

A la part alta del poble és on estava situat el castell de Fillol. Actualment desaparegut, el primer esment del castell és de l’any 1162, tot i que podria ser anterior, i per tant en un moment més tardà que molts dels castells de marca que es construïren entorn del segle X, fet que podria indicar que la seva funció fou la de consolidar el repoblament d’aquestes terres.

Al final del segle XII apareix per primer cop una família cognomenada Fiol, probablement vinculada a la castlania del lloc. Després d’alguns canvis de mans, al segle XIV el castell es documenta en possessió dels comtes de Cardona, els quals, dos segles després, l’any 1576, concediren al poble el dret de formar municipi independent; dret que conservaren fins a mitjan segle XIX, quan es convertí en un agregat de Tous.

Darrera actualització: 17.02.2017 | 12:16

Imatges