Visita als treballs de restauració de la zona cremada

Divendres, 4 de març de 2022 a les 00:00

A finals de febrer va començar l'obra de construcció de camins de desembosc

El passat 25 de febrer, l’Ajuntament de Sant Martí de Tous va ser present en la visita que es va fer als treballs de restauració de la zona cremada en l’incendi de la serra de Queralt, duts a terme per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Associació de Propietaris Forestals (APF) Miralles-Orpinell (de les serres de Miralles, Orpinell, Queralt, Collbas i Miramar) i els ajuntaments dels municipis afectats pel foc.

Les actuacions de restauració es van iniciar el 13 de desembre del 2021 amb una aportació inicial de 110.000 euros per part de la Diputació i de 115.000 euros per part de l’APF. L’objectiu de la restauració és realitzar actuacions amb criteris sostenibles amb una visió territorial i no a escala de finca, ja que aquests treballs determinaran com serà el paisatge dels anys vinents.

A finals de febrer va començar l'obra de construcció de camins de desembosc, que serviran per treure tota la fusta malmesa i per netejar. Alguns quedaran per la xarxa viària de camins, d’altres només s’utilitzaran per a les tasques de desembosc i d’altres són arranjaments d'antics camins. Per facilitar aquests dies el pas de maquinària pesada i camions de grans dimensions pels municipis afectats, els serveis tècnics dels ajuntaments treballen de forma coordinada amb totes les administracions.

Posteriorment a la vista, els representants de les administracions implicades es van reunir a Bellprat per avaluar les actuacions realitzades fins ara sobre el terreny i continuar coordinant les actuacions previstes per a aquest 2022. Pau Mir, primer tinent d’alcalde de Tous i regidor de Medi Ambient, assegura que va ser una reunió “molt profitosa” que va servir per posar les bases de com han d’anar els treballs a partir d’ara.

A la trobada també hi van assistir Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi; Jaume Minguell, cap de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis de Diputació de Barcelona; Cesca Famades, cap d’Àrea de Gestió Forestal del Centre de la Propietat Forestal; el president de l’Associació de Propietaris Forestals Miralles-Orpinell, Jordi Reixachs; el president de l’ADF touenca i soci propietari adherit al pla, Martí Vidal; els alcaldes de Bellprat, Carles Pol, i de Santa Maria de Miralles, Pere Argelich; i els equips tècnics.

Actualment s’han associat al projecte de restauració conjunt 14 finques dels municipis de Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles, un total de 621,66 hectàrees forestals. Mir destaca “l’altíssim percentatge d’adhesions al pla, del 100% en el cas dels propietaris de Tous” i assegura que “els treballs es faran amb el màxim de garanties a tota mena de terrenys”.

Darrera actualització: 07.03.2022 | 14:52