Tot a punt per a una nova edició de les Caramelles de Tous

Dimecres, 13 d'abril de 2022 a les 00:00

Tindran lloc el Diumenge de Pasqua, el pròxim 17 d’abril; l’endemà serà el torn de l’Aplec de Sentfores, que es recupera després de dos anys

Sant Martí de Tous ja ho té tot a punt per celebrar una nova edició de les Caramelles el proper cap de setmana, enguany recuperant la normalitat prepandèmica. La centenària tradició tindrà lloc el Diumenge de Pasqua, 17 d’abril, a partir de dos quarts de 10 del matí. Enguany, com a novetat, s’ha canviat la figura de l’abanderat per una família abanderada que guiarà els caramellaires en el seu recorregut per Tous. Són la família Solé-Miserachs.

Les Caramelles són una festa molt arrelada a Tous, que any rere any omple d’ambient el poble per Pasqua aplegant unes 150 persones. El 2017 van ser reconegudes amb la Creu de Sant Jordi i estan incloses dins el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. S’han fet des del 1916 -tot i que hi ha referències documentades anteriors- amb dues úniques excepcions: l’aturada per la Guerra Civil i el 1997, quan no es van poder celebrar per manca de participació. Durant la pandèmia s’han mantingut, malgrat que s’ha hagut d’adaptar el format a les mesures sanitàries vigents en cada moment: el 2020, en ple confinament, es van fer des dels balcons; i l’any passat es van limitar a diverses cantades estàtiques a la plaça Manel Girona.

Els caramellaires ja poden encarregar la toia a Cal Ton fins al dissabte 16 d’abril al migdia, per un preu de 14 euros. Per a les dones del poble que no disposen d’un balcó o que el recorregut no passa per davant de casa seva, l’Ajuntament ofereix el seu balcó per tal que puguin rebre la toia després de la cantada a la plaça. Cal especificar-ho quan es faci la reserva a Cal Ton.

L’Ajuntament anima els touencs i touenques a posar la senyera i la bandera al balcó i a sortir al carrer aquest Diumenge de Pasqua, així com a participar en l’Aplec de Sentfores que tindrà lloc l’endemà de les Caramelles, el Dilluns de Pasqua. Tous recupera el multitudinari aplec després de dos anys sense poder-lo celebrar. A les 11 es durà a terme la tradicional missa d’ofici a l’ermita de Sentfores i, posteriorment, ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Cervera i Bitlles de Tous. En acabar es farà un dinar de germanor.

Darrera actualització: 13.04.2022 | 11:50