L’Ajuntament de Tous implanta un Centre de Serveis d’Àmbit Rural per la gent gran

Dilluns, 27 de març de 2023 a les 09:00

Aquest nou projecte oferirà serveis relacionats amb l’atenció personal i el suport a les famílies cuidadores

L’Ajuntament de Sant Martí de Tous ha decidit fer un pas més creant una plataforma de serveis per a la gent gran amb el nou Centre de Serveis d’Atenció integral d’Àmbit Rural (SAIAR). Aquest nou servei serà una finestra única d’atenció, àmplia i flexible, per donar suport integral a la gent gran i oferir-los els serveis especialitzats que requereixin, al costat de casa. 

La regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament s’ha proposat implantar un model de centre de serveis al poble amb la voluntat d’oferir servei als veïns i veïnes del municipi i complir amb aquest repte. Oferint serveis equiparables als d’un Centre de Dia i garantint l’accés universal i públic a models de serveis socials de qualitat i proximitat.

Els serveis que oferirà el SAIAR a les persones usuàries es basen en tres àmbits d’actuació: atenció personal, atenció a la família i atenció a la llar i accessibilitat i són: acolliment i convivència, dinamització sociocultural, activitat física, activitat d’estimulació cognitiva, activitats manuals personalitzades i adaptades, manutenció, hàbits d’higiene personal, hàbits d’autonomia, suport personal social i familiar, informació i orientació. També s’oferiran serveis ambulatoris com d’atenció a domicili, d’ajudes tècniques, podologia i fisioteràpia; i tallers d’estimulació cognitiva, d’activitat física i de formació i atenció a familiars i cuidadors. Tots aquests serveis persegueixen l’objectiu de satisfer les necessitats i preferències de les persones grans que volen romandre a la seva pròpia llar, independentment que es vegin afectades o no, per un deteriorament físic, cognitiu o per una dificultat social que els minvi la capacitat d’autonomia per a la realització de les activitats de la vida diària. 

El projecte, que es va presentar als veïns i veïnes del municipi el passat dijous 23 de març, s’ha posat en marxa aquest mes d’abril amb un primer període de prova de manera gratuïta – serveis a demanda a part – a tota la població empadronada al municipi i amb carnet de la gent gran gràcies a la contractació personal format per part de l’Ajuntament.

A partir del segon semestre d’aquest 2023, s’establirà una tarifa de preus segons els barems de servei i estada públics dels centres del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, sempre en funció de la demanda, la sostenibilitat del servei i de la condició social de cada usuari o usuària. 

Els usuaris interessats que es vulguin inscriure hauran de tramitar-ho a través del servei tècnic de Treball Social de l’Ajuntament. Durant la tapa inicial del servei es comptarà amb una gerocultora, que s’ocuparà de les tasques assistencials i de les activitats més terapèutiques i lúdiques. D’altra banda, els serveis socials de l’ajuntament, mancomunats amb el Consell Comarcal de l’Anoia (educació i treball social, psicologia ...) continuaran sent el referent per a tots els veïns i veïnes del municipi. L’alcalde de Tous, David Alquézar, assegura que “el consistori fa temps que treballa amb la voluntat d’oferir serveis de suport familiar i d’atenció integral a les persones grans del poble, amb o sense dependència” i que amb aquest nou servei complim el compromís adquirit

Darrera actualització: 13.04.2023 | 09:55